maanantai 9. elokuuta 2010

Grillattu lampaankare ja tahinikastike

Kesän paras grilliherkku syntyi ihan sattumalta. Iltapalaksi piti hankkia jotakin pientä grillattavaa. Ilman kummempaa suunnitelmaa mukaan tarttui pala lampaan karetta.

Vaikka pidän lammasta kenties lihoista parhaana - ja erityisesti luullista - voi olla, etten ole koskaan aiemmin valmistanut karetta. Pitikin hiukan googlettaa, mikä tarkalleen on lampaankare ja mikä kyljys. Jos oikein ymmärsin, kyljys syntyy kun kareesta leikataan kylkiluiden välistä palat erilleen niin, että syntyy tuollaisia tikkareita.

Kare tai kyljys - liha oli joka tapauksessa älyttömän maukas ja mehuisa. Arvioin paistoajan hiukan alakanttiin, joten liha jäi sisältä hiukan punaisemmaksi, kuin olin ajatellut. Tämä ei yhtään haitannut, vaan saattoi olla jopa parempikin. Lammas, mausteet, kastike ja korianteri toimivat yhdessä aivan huumaavan hyvin ja lautanen tuli nuoltua viimeistä kastikepisaraa myöten. Highly recommended, jos lampaasta tykkäät!


puolikas lampaankare (neljä kyljystä)
1 tl fenkolin siemeniä
1 tl setsuaninpippuria
1 tl korianterin siemeniä
1 tl savustettua paprikajauhetta
oljyä


pari rkl tahinia
puolikkaan limen mehu
vettä
ripaus suolaa

tuoretta korianteria

Jauha mausteet, levitä kareen pintaan ja anna maustua. Valele lihan pinta öljyllä juuri ennen paistamista. Grillaa suoralla lämmöllä pari minuuttia puoleltaan. Kääri folioon vetäytymään 5-10 minuutiksi ja leikkaa kyljykset erilleen.

Sekoita huhmareessa tahini ja lime ja lisää vettä sen verran, että koostumus on sopivan juoksevaa. Tarkista suola.

Levitä tahinikastiketta lautaselle ja asettele kyljykset. Valuta päälle vielä lisää kastiketta, ja ripottele pinnalle korianteria ja suolankukkaa.

2 kommenttia:

  1. On kyllä houkuttelevat mausteet!

    Lampaankare on mun suosikkeja vieraille tarjoiltavaksi, koska se on älyttömän hyvää, aika harvat ovat sitä syöneet ja se on myös aika anteeksiantava paistoajan suhteen. Aika punaisenakin voi syödä, mutta ei myöskään kuivu vaikka paistaisi vähän liian pitkäänkin.

    VastaaPoista
  2. Löysin nyt jälkeenpäin useampiakin herkullisia ohjeita kareelle. Täytyy kokeilla laittaa uunissa viimeistään kun grillikausi hiipuu.

    VastaaPoista