maanantai 30. elokuuta 2010

Omenapiirakka kvittenhillolla

Hiukan epäonnisen kirsikkahillokokeilun jälkeen olen tosi onnellinen, että tämä omenapiirakka onnistui. Käytin piirakkaan oman puutarhan omenoita, joita ei tänä vuonna kummoisesti tullut. Lajikkeina omenapuumme ballerina ja rautatieomena ovat mitä parhaimpia juuri ruoanlaittoon ja leivontaan: kiinteitä ja happamia pikkuomenoita, joita sellaisenaan ei niin tule syötyä.

Mukailin ohjetta Anna ja Fanny Bergenströmin kirjasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin aprikoosimarmeladia, mutta korvasin sen kvittenhillolla, jota löytyi jääkaapista juuri sopiva määrä. Jos piirakan tekisi makeammista omenoista, sopisi hilloksi vaikkapa hapan limemarmeladi. Hillon saa keitettäessä notkistaa selvästi juoksevaksi, jotta se valuu mukavasti omenalohkojen väliin. Itselläni hillo jäi vähän liian paksuksi ja jämähti paloina omenoiden päälle. Hyvältä se silti maistui.


Pohja

3dl vehnäjauhoja
100 g voita
pari rkl sokeria
hiukan vaniljasokeria tai vaniljaa tangosta
muna


Täyte

vajaa litra happamia omenoita
1 rkl ruskeaa sokeria
ripaus kanelia
reilu desi kvittenhilloa
(tai mitä mieli tekee)
pari rkl vettä

Nypi pohjan ainekset sormin. Lisää viimeiseksi muna, sekoita taikina ja levitä tasaisesti vuokaan. Paista pohjaa ilman täytteitä 200 C asteessa kymmenisen minuuttia .

Poista omenista siemenkodat ja lohko omenat kuorineen. Levitä lohkot esipaistetulle piirakkapohjalle ja ripottele päälle sokeri ja kaneli. Jatka paistamista vielä 20-25 minuuttia.

Kuumenna hillo kattilassa ja lisää vettä, kunnes hillo notkistuu juoksevaksi. Valuta hillo piirakan päälle ja anna jääntyä ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti