torstai 16. joulukuuta 2010

Tervetuloa! Grillausta ja kahvia!

Aina ajoittain tulee kaivetuksi hyllystä keittokirjojen klassikot Kotiruokaa ja Tervetuloa! Kotitaloutta 8.-9. luokille. Näissä kirjoissa ei kamalasti puhuta kampasimpukoiden liekittämisestä, mutta ruskean kastikkeen ja karjalanpiirakoiden ohjeet löytyvät varmasti.

Selailin yläasteen kotitalouskirjaa vähän tarkemmin ja löysin aivan hulvattomia juttuja vuodelta 1989.

Kirjasta löytyy Makumuistoja vieraista maista -niminen kappale. Suurista maailmankeittiöistä esitelläään ranskalainen, kiinalainen ja tietenkin venäläinen keittiö. Itsenäistymisestämme oli tuolloin kulunut vasta 72 vuotta! Sen sijaan italialainen ruokakulttuuri ei ollut ansainnut omaa lukua. Se oli niputettu yhteen Välimeren maiden keittiöt -otsakkeen alle.

Hauskimmat kirjoitukset löytyivät kuitenkin kappaleesta Amerikkalainen keittiö.

"Yhdysvalloissa tyypilliseen ruoanvalmistukseen kuuluu runsas puolivalmisteiden käyttö."

"Amerikkalainen tapa on myös kutsua ystävät pihakutsuille grillin ääreen, jolloin suuren lihakimpaleen kypsyessä seurustellaan vilkkaasti. ... Ruokajuomana on yleensä kahvi tai kuumana aikana jäätee."

"Juomana venäläiseen ateriaan kuuluu samovaarissa valmistettu tee. Sitä voidaan myös tarjota aterian lopuksi hunajalla tai vadelmahillolla maustettuna."

Tietääkö kukaan, uskalletaanko nykyään yläasteella kertoa, että grillin äärellä juodaan maasta riippumatta olutta ja viiniä, ja että Venäjällä on ihan ok nauttia votkaa läpi aterian?

8 kommenttia:

 1. Pitääkin kysäistä äiteeltä, se tosin jäi eläkkeelle just ko. virasta. :) Eli ei ehkä ollut ikävuosiltaan se modernein köksämaikka mutta asenteeltaan kyllä.

  Itsellä ei kyllä ole mitään muistikuvaa aiheesta.

  VastaaPoista
 2. Mun köksänkaikkani taas oli ei ollut moderni edes asenteiltaan. Astianpesu aine piti mitata ruokalusikalla ja rätti laskostettiin sillai vaikeasti, jotta siitä sai aina uuden puhtaan pinnan, jolla pyyhkiä. Eikä se tykännyt kun kysyin tekeekö se himassa niin.

  VastaaPoista
 3. ... jos soppa oli kiehumassa yli, niin oli kiellettyä nostaa kattila levyltä sillä olihan siinä säädettävä teho. Se punaisena hehkuva valurautamöykkyhän toki jäähtyy siinä silmänräpäyksessä kun säätimestä vääntää..

  Ja lämpimissä keittiöolosuhteissa oli syytä pukeutua tarkoituksenmukaisesti kevyisiin mekkoihin. Mutta tämä oli asiaton kommentti.

  VastaaPoista
 4. A: Oliko teillä siis miesope, jos teidän piti pukeutua kevyisiin mekkoihin? Vai käsitinkö ihan väärin ;)

  VastaaPoista
 5. Käsitit. Älä väitä ettet tiedä kenestä on kyse ;o)

  VastaaPoista
 6. Mä muistan, kun meillä piti olla aiheena juhlat ja ruokana juustotarjotin. Mitähän herkkuja sitä päästäänkään maistamaan, jee jee... Valitettavasti koulussa oli silloin säästökuuri meneillään, joten juustotarjotin koostui edamista ja emmenthalista.

  VastaaPoista
 7. Tehtiin köksäntunnilla teeleipiä, ja opettaja vitsaili, kuinka taikinaan puhdistuu kynnenaluset hyvin. Ja meidän luokalla oli tyttö, jolla oli aina tonneittain törkyä kynsien alla. Ei ole tullut syötyä teeleipiä sen jälkeen...

  VastaaPoista