maanantai 27. joulukuuta 2010

Joulukinkku sanoi bää!

Tänäkään vuonna ei joulupöydässämme ollut kinkkua. Nyt possu vaihtui lampaaseen, jonka valmistus aloitettiin jo vähän ennen joulua.

Ennen grillausta viulu sai marinoitua kaksi ja puoli vuorokautta. Tein marinadin huhmareessa parista kourallisesta kuivattua minttua ja oreganoa, mustapippurista, savustetusta paprikajauheesta, suolasta ja oliiviöljystä. Lisäksi pistin veitsellä lihaan koloja, joihin työnsin teräväksi leikattuja valkosipuleita ja tuoretta rosmariinia.

Jouluaattona harjasin grillin lumesta ja latasin sisään pari kiloa brikettejä. Olin onneksi tajunnut ottaa kaikki välineet jo pari päivää aiemmin sisälle lämpenemään ja kuivumaan, joten syttymisen kanssa ei ollut ongelmia. Laitoin viulun viereen vedessä liotetun palan leppää antamaan lihaan savun makua. Grillasin lammasta kuvun alla epäsuoralla lämmöllä puolisentoista tuntia, jonka jälkeen siirsin sen vielä puoleksi tunniksi folion alle 120-asteiseen uuniin: pelkäsin, että liha kuivuu liikaa. Olisin tosin yhtä hyvin voinut kääriä viulun tiukasti folioon ja jatkaa kypsennystä grillissä.

Lammas oli oikein maukas. Pitkä marinointi teki selvästi tehtävänsä. Liha oli lopulta lähes läpikypsää ja melko kuivaa, mutta toisaalta myös repeävän mureaa. Leppä antoin melko reippaasti savuaromia, joka pysyi tietysti pinnassa, eikä maistunut sisäpaloissa lainkaan. Eli tässä voisi antaa pitkät niille, joiden mielestä pallogrilli kelpaa lähinnä nakkien paistamiseen festareilla!

Talvella grillaamisessa on hienoa, kun juomat pysyvät kylmänä!   
 

6 kommenttia:

 1. Joulugrillausta! Hieno idea! On siinä tosin ohikulkijat varmaan hiukan ihmetelleet :-D

  VastaaPoista
 2. Oi miten hieno joululiha! Ollapa edes pallogrilli, mulla kun olisi sopivasti kaksi lampaan jalkaa pakkasessa.

  VastaaPoista
 3. Ulla: jos olisi ollut vähän vähemmän kuin kaksikymmentä astetta pakkasta, olisi voinut tarkkailla paremmin ohikulkijoita. Nyt tuli enimmäkseen pysyteltyä sisällä.

  Veera: Täällä on grilli vapaana useimpina päivinä vuodessa!

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa hyvältä :) Mistähän löytyy tuota savustettua paprikamaustetta - itse en ole löytänyt edes prismasta tai cittarista.. olisiko joku etninen pienempi myymälä oikeampi osoite?

  VastaaPoista
 5. Maisteinen Manteli: Suomesta saa ainakin hyvistä herkkuruokakaupoista ja varmaan myös stokkalta. Ja netistä ainakin täältä.

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkistä, itse asiassa juuri tuota peltipurkkista pimentonia olen etsinyt!

  VastaaPoista