torstai 24. maaliskuuta 2011

Venäläinen lohiseljanka

Vielä hetki on aikaa talvikeitoille. Viimeisimmässä Viini-lehdessä oli hyvän kuuloinen venäläisen lohiseljankan ohje. Keitto sopi hienosti juuri tähän vuoden aikaan. Reseptistä poiketen käytin lihalientä, kun kalalientä ei löytynyt pakkasesta. Tämä taisi tuoda makuun vähän ekstratäyteläisyyttä ja keitto toikin elävästi mieleen lähiluostarimme borssikeiton.

Vaikka etikkaisen hapan maku ei sinänsä kaivannut mitään, tuntui vähän oudolta, kun keitossa ei ollut perunaa. Syödessä tuli heti olo, että "tästä kyllä puuttuu jotakin". Aivot kai ovat niin tottuneet siihen, että kalakeitossa on perunaa. Hämmästyttävää, sillä perunaa ei monesti lautaselleen kaipaa.

Keiton kanssa joimme lehden suosittelemaa itävaltalaista Grüner Veltliner Lössterassen valkkaria. Sekin oli hyvää. Kaikki tuli juotua.

Alla oleva ohje on pienennetty parille hengelle.

2 isoa sipulia
25g voita
25g tomaattisosetta
0,5 rkl vehnäjauhoja
0,75 l kalalientä
merisuolaa
1 suola- tai etikkakurkku
50 g herkkusieniä
4 mustaa kivetöntä oliivia
6 vihreää kivetöntä oliivia
0,5 rkl kapriksia
200 g lohifileetä

1 laakerinlehti
1 timjaminoksa
3 valkopippuria
3 maustepippuria
puolikas valkosipulinkynsi halkaistuna


Kuori ja halkaise sipulit. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi kattilassa ja hauduta sipuleita vartti. Lisää tomaattiosose ja hauduta viisi minuuttia. Lisää jauhot ja anna imeytyä.

Lisää kuuma liemi vähitellen kattilaan. Laita mausteet harsoon tai suodatinpussiin ja sido kiinni. Lisää mausteet ja suola keittoon.

Kiehuta hiljalleen 45 minuuttia. Poista maustepussi. Viipaloi kurkut, oliivit ja herkkusienet ja lisää keittoon. Keitä 10 minuuttia.

Kuutio kala, lisää keittoon ja keitä kunnes kala on kypsää.

4 kommenttia:

  1. Hassu perunankaipuu, vaikka saattaisi se kyllä omaankin mieleen juolahtaa tuossa kohdassa.

    VastaaPoista
  2. Tama reseptin luettuani koin ahaa elamyksen :) En nimittain osaa yksinkertaisesti kokata vain kahdelle hengelle joten meilla syodaan samaa ruokaa yleensa 2-3 paivaa putkeen. Tuntuu kuin tekisi "nukkekoti" ruokaa jos yritan tehda 2 hengen annosta, mutta ehkapa nyt yritan jarkevoitya ja yrittaa edes skaalata reseptejani pienemmiksi.

    VastaaPoista
  3. Hanna: hassu ja hyvin odottamaton todellakin!

    Anonyymi: Mulla on perheen kasvaessa alkanut käymään joskus niin päin, että ruoka meinaa loppua kesken.

    VastaaPoista
  4. Autenttiseen kalaseljankaan ei hapankaali kyllä kuulu mutta sopisi varmaan kun keitto on muutenkin hapan.

    VastaaPoista