torstai 28. helmikuuta 2013

Kahvista, teestä ja vähän markkinoinnista


Kuten useimmille ruokabloggaajille, minullekin tarjotaan monesti näytteitä uusista tuotteista talouspaperista luumuihin ja valmispussikastikkeisiin. Voin avoimesti sanoa, että olen ihan hyvä ottamaan näytteitä vastaan, mutta erittäin huono niistä mitään kirjoittamaan. Periaatteeni on, etten kirjoita tuotteesta, jos minulla ei ole siitä oikeasti jotain sanottavaa ja jos en voisi mainita tuotetteesta muutenkin. Vanhaa Pauligin Juhla Mokka -mainosta mukaillen, sen tekee joku muu, mutta en minä.

Josta aasinsiltamaisesti tuli mieleen, että sain jokin aika sitten odottamatta postiin paketin. Yllätyksekseni sisältä paljastui kolme paketillista kahvinappeja ja pieni pullo valmiskahvia. Paulig oli lähettänyt minulle (puolitoista vuotta vanhaan osoitteeseen) uusia Cupsolo-kahvimakuja saatekirjeen kera. Olin hiukan hämmentynyt. Minulla ei ole kyseistä laitetta, jolla kahveja voisi valmistaa, eikä lähettäjä ollut etukäteen kysynyt haluanko vastaanottaa tuotteita. Puntaroin hetken mitä kahveilla voisi tehdä. Lämpöarvoltaan napit ovat oletettavasti melko huonoja, joten takassa polttamalla ne menisivät hukkaan. Tarjosin kahveja halukkaille Facebookissa vain todetakseni, että ainakin puolen kymmentä kollegaa yrittää päästä siellä samoista tuotteista eroon. Ketään ei kiinnostanut.

Viimeisenä vaihtoehtona päätin käyttää kahvit siihen, johon ne oli tarjoitettu eli kokeiltavaksi, arvioitavaksi ja kirjoitettavaksi. Harmittavasti jouduin arvioimaan tuotteet juomatta, pelkästään tuoksunvaraisesti, visuaalisesti ja tuoteselostuksiin nojaten. Kaikki kahvit ovat valmistettu Saksassa.

MAUSTETTU MAITOTEEJUOMAJAUHE (kuvassa valkoinen): ainesluettelossa kymmenen (10) ainesosaa, mustaa tee-uutetta kokonaisuudesta 2%. Tuoksuu heikosti kanelilta. Kivan värinen paketti.

KAHVIKAAKAOJUOMAJAUHE (kuvassa vaalean ruskea): aineksia kahdeksan (8) ja kahvin, tai tarkemmin pikakahvin osuus on 9%. Tuoksuu aika lailla kaakaolta.

PAAHDETTUA JAUHETTUA KAHVIA (kuvassa tumman ruskea): sisältää tuoteselosteen mukaan paahdettua jauhettua kahvia. Tuoksu palaneen pistävä. Jos kokonaisena ostamani pavut haisisivat jauhettuna tältä, palauttaisin ne takaisin kauppaan.

En sano, että tuotteet olisivat huonoja, koska kuten mainittua, en voinut niitä maistaa. Voivat olla hyviäkin. Mielelläni kuulisin ensikäden kommenttia, jos joku on maistanut.

Ja jottei juttu käsittelisi ainoastaan Pauligin tuotteita, niin alla tasapuolisuuden vuoksi pari aiheeseen sopivaa linkkiä, joista jokaista voin rehellisesti kehua. Eikä kukaan ole lähettänyt näytteitä. Valitettavasti.

Kaffa Roastery
Helsingin sympaattisin kahvipaahtimo, joka sattuu kätevästi sijaitsemaan samassa talossa kuin työpaikkani. Viime aikoina kotonamme on juotu Taukoa ja Hunapua sifonilla keitettynä.

Théhuone
Laatuteetä, teelaatuja ja palvelua. Paras paikka ostaa teetä Helsingissä, vaikkakin monesti kamala jono, mitä voi myös pitää hyvänä merkkinä. Lähinnä hyvänä.  

Kusmi Tea
Parasta Earl Grayta. Harmittavasti Kusmia ei taida saada tällä hetkellä Suomesta, mutta on oiva syy kipaista jossain isommalla lentokentällä. Korjatkaa toki, jos tuota jostakin saa.

PS: parit napit kustakin paketista on uhrattu tastingiin ja kuvauksiin, mutta loput saa ensimmäinen tarvitseva.

EDIT: Kusmia saa kuulemma Helsingin Stokkalta ja Porvoosta Siirtomaatavaraliike Skafferista. Sinne siis!

35 kommenttia:

 1. Pauligilta tuli ainakin mulle se kahvikone, kun olin ehdolla noissa Gloria Blog Awardseissa. Joskin mä en hirveästi ilostu siitä, että Paulig lähettelee vegaanille maitokahvia ja Frezzamochaa. Ja vaikka se masiina tuossa pöydänkulmalla notkuukin, niin eipä se kovin usein ole käytössä. Hirveästi se ainakin roskaa, eikä ne Pauligin kahvit tosiaankaan ole mikään makuelämys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin kohdistettua markkinointia vegaanille ;) Mä en saanut kahvikonetta silloin Awardseissa, vaikka moni sai. Sillä perusteellako ne kaikille kahvia lähettävät? Tuo roskan syntyminen on myös yksi lisäsyy miksi en tuollaista konetta itselleni ottaisi.

   Poista
 2. Mun paketti on edelleen postissa, samaten lähetetty puolitoista vuotta vanhaan osoitteeseen. Vähän laiskottaa ajatus lähteä hakemaan sitä kaupungin toiselta laidalta... Annoin oman palkintocupsoloni pikkuveljelle, joten saan omat napit jatkokäyttöön. Aika epäilyttäviä tuotteita kieltämättä. Ps. Mun mielestäni kaupungin sympaattisin kaffepaahtimo on kyllä Helsingin Kahvipaahtimo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Helsingin kahvipaahtimo on mennyt itseltäni lähes ohi, vaikka tuotteet ulkonäöltä ovatkin jostain tuttuja. Kaffasta olen ihan älyttömän iloinen varsinkin, kun se on itselle vään kuin "lähikahvia".

   Poista
 3. mulla ei oo pauligin cupsolo kahvinkeitintä, koska se ei kertakäyttökapseleineen sovi kulutusperiaatteeseeni. en halua turhalla kulutuksella kasvattaa roskavuorta kertakäyttätuotteilla joten suosin kierrätettäviä ja kompostoitavia vaihtoehtoja. käytän vain suodatinkahvia, pressopannua tai mutteripannua kahvin keittämiseen. j aolen aivan samaa mieltä kanssasi tästä salaamainostamisen onkimisesta, on paljon blogeja jota kirjoittavat vain siitä ilosta että saavat ilmaistuotteita, itse suosittelen tuotteita säästeliästi ja mainitsen tuotteen vain jos olen sitä itse kokeillut ja sen hyväksi todennut ja se täyttää laatuvaatimukseni. koen tämän pauligin lähetyksen tapana yrittää pakottaa minua ostamaan cupsolokeitin...konks masinaan sopiva tuote on jo, miksi en sitten ostaisi sitä vempainta?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmaiset kahvit ei todellakaan saa mua ostamaan yhtä keitintä lisää, mutta varmaan jonkun saa. Meillä on käytössä moccamaster, espressokeitin ja sifoni ja saavat riittää. Jos tuollaista tarjottaisiin ilmaiseksi, niin oikeasti joutuisin miettimään ottaako vastaan, koska en heti edes tiedä kenelle tuollaisen antaisi eteenpäin.

   Poista
 4. Minun on kyllä vaikea uskoa, että kukaan kirjoittaisi arviota tuotteesta ihan vaan sen takia, että se tipahti postilaatikosta... Tosin en osaa koko tilannetta arvioida, kun en ole vielä yhtään ilmaisnäytettä blogia varten saanut mistään. Kaikki, mistä olen kirjoittanut, on jostain syystä inspiroinut tuottamaan tekstiä. Hyvin on aiheita riittänyt näinkin ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ketään leimaamatta tai nimiä sanomatta tuollaisia kirjoituksia tulee silloin tällöin välillä vastaan. Ihan kritiikitöntä tuote-esittelyä. Kukin tietysti tavallaan, mutta mielummin mäkin oikeasti mainitsen merkeistä ja tuotteista jotka itse on "löytänyt" ja todennut huipuiksi.

   Poista
 5. Glorian ruoka & viinin mukaan Kusmia saa HKIn Stockalta. Ei Tampereen (tsekkaan Kusmin toivossa teehyllyn siellä joka kerta).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta. Tervetuloa Helsinkiin teeostoksille!

   Poista
 6. Oli minustakin aika erikoinen veto lähettää kysymättä tuotteita, joiden kokeileminen vaatii erillisen laitteen. Eli joo, omatkin napit odottavat parempaa sijoituspaikkaa. Sen Frezzan aion kyllä juoda itse, mutta samalla linjalla mäkin olen, että tuotelahjoista kirjoittaminen vain sen vuoksi, että sellaisen on saanut, ei kuulu omaan "blogifilosofiaan".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on frezza jääkaapissa. Muistaakseni se eka oli aika jees, kun tuli markkinoille. Piiitkään aikaan ei ole tullut juotua.

   Poista
 7. Tyrskäytin vedet nenästä tässä kohdassa: "PAAHDETTUA JAUHETTUA KAHVIA (kuvassa tumman ruskea): sisältää tuoteselosteen mukaan paahdettua jauhettua kahvia." :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoittaako tuo siis sitä, että se paahdetaan vasta jauhamisen jälkeen? ;)

   Poista
  2. Buaha-haa! Oikeasti en ihmettelisi, vaikka olisi tehty tuossa järjestyksessä :D

   Poista
 8. Se vaan on niin herja että tulee hammastahnaa luukusta, esimerkiksi. Kuuluuhan se ruokablogiin tai punaviinin kanssa lotraavalle. Hampaat pitää pestä aina aterian jälkeen. Mutta tuleeko blogattua aiheesta. "pesin muuten hampaani Pepsodentilla". "Oral B hävitti edellisen illan punkkun värjäytymät hyvin hampaista".

  Mutta jos kirjoittaa niin se tuote on oikeasti oltava hyvä. Itse täytyy tykätä.

  Ja kun ajattelee blogin ylläpitoon mennyttä aikaa, sen on oltava myös tuntuva. Siis näyte. Ei esimerkiksi kiinnosta kirjoittaa mainos patalapuista ja keittiöpyyhkeistä. Yksi maidon tuottaja ajatteli näin. Olihan se kivan värinen.

  Mutta ideahan on siinäkin. Pepsodent sai taas bittiviidakkoon, herra googlelle nimeä.

  Sillain puolin ja toisin, mutta elämähän on vain vaihtokauppaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On vääryys etten mä ole saanut ilmaista hammastahnaa! Olisin voinut blogata siitä samasa jutussa Hans Välimäen nimikkotalouspaperin kanssa.

   Mutta oikeesti: en tiedä kuinka paljon julkisuutta maahantuoja/viestintätoimisto luulee saavansa lähettämällä bloggaajalle pussillisen luumuja?

   Poista
 9. Hih,aika hassua että kyselemättä lähetetään kahvikapseleita eikä edes kysytä onko konetta! Mullekin on tarjottu jotain,mutta koska asun näin kaukana,en tietenkään voi vastaanottaa,mistä olen hieman kateellinen,sillä tykkään kokeilla uusia tuotteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan turha olla kateellinen! Voin vaihtaa vaikka kaikki saamani näytteet esimerkiksi sun helmikuiseen toritarjontaan.

   Poista
 10. Ai niin piti vielä lisätä etten missään nimessä ottaisi kahvinappikonetta,vaan vain sellaisen,jossa saa itse annostella haluamaansa kahvia.

  VastaaPoista
 11. Hehe. Tääläkin on kapselit ilman konetta. Voiskohan niitä käyttää askarteluun? Liimata esim kartongille tai jotakin.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti voisi! Kiitos ideasta! Me tehdään lasten kanssa ensivuoden joulukortit heti huomenna. Eikun huomenna syödään Farangissa(!). No heti lauantaina.

   Poista
 12. Omat kahvikapselini jätin Riikan lailla postiin.

  Olen käynyt spostinvaihtoa asian tiimoilta Pauligin kanssa ja on selvinnyt, että he hyödynsivät näytteiden lähettämisessä toissavuotisen Pauligin makuparit-kilpailun aikana kerättyjä osoitetietoja. Kilpailuun osallistujat olivat Pauligin mukaan antaneet samalla suostumuksensa suoramarkkinointiin, jonka Paulig on ilmeisestikin tulkinnut avoimeksi valtakirjaksi lähettää random-tuotenäytteitä listalaisille ilman erillisiä vastaanottohalukkuustiedusteluja ad infinitum.

  Viimeisessä viestissään Pauligin edustaja pahoitteli tapahtunutta, mutta jo pariin otteeseen pyytämääni rekisteriselostetta heidän ylläpitämästään osoiterekisteristä en ole vielä saanut.

  Kusmia on myynnissä ainakin Porvoon Siirtomaatavaraliike Skafferista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa Jaana, että olet selvittänyt asiaa! Suakin selkeästi "otti vähän päästä"?

   Kovat on kuitenkin luulot heillä, että kaikilla osallistujilla on toki Pauligin brändäämä kapselikeitin itsellään.

   Kiitti Skafferin linkistä. Menee käymislistalle seuraavalla reissulla Porvooseen.

   Poista
  2. Loistavaa Jaana. Ja kiitos Jasu mainiosta kapseli-arviosta :) Musta alkaa tuntua, että tää ilmaisnäytteiden buumi on jo pikku hiljaa kääntymässä itseään vastaan. Eli kärjistäen, jos lähetetään bloggaajalle jotain ilmaiseksi, niin se ei enää välttämättä päädy blogiin. Eikä pidäkkään, jos siitä ei ole mitään sanottavaa. Mutta kiinnostava tapaus, mielenkiinnolla jään seuraamaan tuleeko Pauligilta sitä rekisteriä.

   Poista
 13. Siis meettekste Farangiin tänään :-0 K-A-D-E! Laittakaa sit kännykkään tarkka tuoteseloste kaikista syömingeistä, ja Tomille tietysti pusuterkkuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä pusin Tomia. Tulevan tuoteselosteen voi lukea jo nyt sivuilta: tasting menu numero 1.

   Poista
 14. jaa niin unohdin mainita, sen pauligin paketin sai lähetyttä ilmaiseksi takaisin heille...joten jotain positiivista löysin siitä lopulta vaikka nurinkurisella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi positiivinen juttu ;) Se nyt, että vielä saisi maksaa siitä että EI ota vastaan noita...

   Poista
 15. Minusta on kyllä epäreilua, ettei puutarhablogaajalle lähetetä lahjuksia! Voisin ihan hyvin ottaa vastaa siemeniä, multaa, potteja, puiden taimia, isomman kasvihuoneen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten sä saisit lahjuksena saippuaa käsien pesua varten ja kottikärryyn uudenlaisen sisäkumin.

   Poista
  2. Ulla, mä olen saanut Fiskarsilta lahjuksia, vaikka vain sivuan puutarhatouhuja blogissani. Sun pitää päästä heidän kanssa yhteistyöhön. :)

   Poista
 16. Ostin pari peltipurkkia Kusmia Heinon Tukusta joulun jälkeen alekorista naurettavaan hintaan...

  VastaaPoista
 17. Kusmia myytiin muistaakseni myös Joliessa, Uudenmaankadulla.

  VastaaPoista
 18. Listasta oli mielestäni unohtunut muutama teekauppa, jotka ainakin itse koen hyviksi. Nimittäin Fredrikinkadulla sijaitseva The Ounce ja Kluuvissa oleva teekauppa Chaya. The Ounce on jo pelkästään tunnelman takia käymisen arvoinen paikka ja Chayasta olen löytänyt tähän mennessä parhaan päärynän makuisen vihreän teen!

  Théhuone ei siis ole ainoa teekauppa/teehuone Helsngissä, josta saa hyvää hyvää ja laadukasta teetä. :D Vaikka Théhuone on kyllä sekin vierailemisen arvoinen paikka.

  VastaaPoista