torstai 13. kesäkuuta 2013

Uppopaistettu majoneesi ja raparperikurkut


Double treat sanoisi amerikkalainen, joka todennäköisesti ensimmäisenä uppopaistoi majoneesia. Vaikka keksinkin idean majoneesin friteeraamisesta ihan yksin ja omassa päässä, niin nopeasti googlaamalla huomasin pettymyksekseni, että tietenkin joku oli jo tehnyt sen aiemmin. Damn, kaikki on jo keksitty! Ajatus oli kuitenkin niin nerokas, että se piti kokeilla.

Useimmiten majoneesia tulee käytettyä mausteena ja lisukkeena. Vähän kuin apupoikana - aivan kuten ketsuppiakin - vaikka ovat molemmat loistavia asioita itsessäänkin. Kun Blogirinki pyysi käyttämään keittiössä Hellmann'sin majoneeseja, lähdin ajatuksesta, että majoneesin pitää loistaa kerrankin pääraaka-aineena.

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, friteerattu majoneesi ei ole ollenkaan niin raskas kuin ajatus siitä tuntuu. Jollakin oudolla tavalla rapea frittitaikina keventää majoneesia. Hiukan samanlainen epälineaarinen ilmiö tapahtuu, kun rasvaista turkkilaista jugurttia keventää kermavaahdolla. Uppopaistaminen muutti majoneesin rakennetta kermaisen pehmeästä hiukan tiukemmaksi ja juustomaiseksi. Kypsästä tuotteesta ei siis aivan ilmiselvästi arvaa sen olevan majoneesia. Vaikka ajatus tuntui aluksi - ja ymmärrän jos se sinusta tuntuu edelleen - vitsiltä, ei uppopaistettu majoneesi todellakaan ole sitä. Raikkaan ja hapokkaan lisukkeen kanssa se toimii aivan mahtavasti esimerkiksi grillijuhlien alkupalana.

Friteeraamiseen löytyy netistä ja kirjoista paljon ohjeita ja teoriaa, mutta tärkeintä on pitää öljy oikeassa lämpötilassa (noin 180°C) ja paistaa asiat riittävän pienissä erissä, jottei öljyn lämpötila laske. Oikein tehtynä uppopaistettu ruoka on yllättävän vähärasvaista. 




1/2 purkkia Hellmann's Real majoneesia
1 litra mietoa rypsiöljyä paistamiseen

1 1/2 dl porevettä
2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl karkeaa maissijauhoa eli polentaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Lusikoi Hellmann'sin majoneesia jääpalamuottiin ja tasaa pinta niin, ettei majoneesin sisään jää ilmataskuja. Laita pakastimeen noin neljäksi tunniksi.

Aloita frittitaikinan valmistus sekoittamalla kaikki kuivat ainekset. Lisää seos veteen kokoajan sekoittaen.

Kuumenna öljy padassa noin 180 asteeseen. Irrota jähmettyneet majoneesikuutiot veitsen avulla. Pyöräytä majoneesit frittitaikinassa ja laske varoen öljyyn paistumaan pari kerrallaan. Kun palat ovat kypsyneet kullanruskeiksi nosta ne reikäkauhalla ja laske talouspaperin päälle kuivumaan.


1 kurkku
1 ohut raparperin varsi
1 tl merisuolaa
2 tl sokeria
tuoretta sitruunamelissaa
savustettua paprikajauhetta

Kuori kurkku ja leikkaa pitkittäin neljään osaan. Poista siemenet ja käytä vaikka veden maustamiseen tai mihin ikinä keksit. Leikkaa kurkut ja raparperi ohuiksi viipaleiksi ja laita suolan kanssa kannelliseen purkkiin. Ravista kunnolla ja laita jääkaappiin tekeytymään noin tunniksi.

Valuta syntynyt neste pois ja mausta sitruunamelissalla sekä ripauksella paprikajauhetta.


Yhteistyössä Hellmann's

 

26 kommenttia:

  1. Jo majo on pakko ostaa kaupasta, niin Hellman's on vähiten huono ja mahdollisimman neutraali vaihtoehto, josta pienellä maustamisella saa myös ihan hyvää aiolia tai tartarkastiketta. Uppopaistettua majoneesia?! Tuo on niin kreisi ajatus, että sitä on ihan pakko kokeilla :D

    Hyvä maininta uppopaistamisen rasvasta. Kaikki ei oikein tunnu tajuavan, miten tärkeää on riittävän korkea paistolämpötila. Liian kylmässä öljyssä kun saa aikaan vaan niitä kaameita veteliä rasvalöllöjä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hellmann's on mullekin ollut aina se merkki, jota on valmiina ostanut. Siis jo ennen tätä ;)

      Ja lämpötilassa paistomittari on musta ihan ehdoton. Helpottaa hommaa huomattavasti.

      Poista
  2. Mahtavaa! Täysin hullua! Kunhan uppopaistohullu majoneesinrakastaja Liisa löytää tämän, niin mä kyllä tiedän, mitä tässä tulevina viikonloppuina mökillä maistellaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää ruokahalua vaan! Kuten sanottu, niin lopputulos ei ole yhtään niin hullu kuin ajatus.

      Poista
  3. No vaikka kaikki on jo keksitty, niin ainakaan minä en olisi tätä keksinyt... Aika hieno, spesiaali idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pitäisi vielä enemmänkin kokeilla ennakkoluulottomasti uusia juttuja.

      Poista
  4. Mainio idea!
    Eräs Ameriikoista kotoisin oleva ystäväni kertoi, että Deep Southissa on vuotuiset uppopaistofestarit, joissa voi masitella mm uppopaistettua voita (yök!) ja uppopaistettua Coca Colaa (kokeilisin!).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin uppopaistosta olen kyllä kuullut (ja nähnyt videonkin), mutta kokis on kyllä uutta. Aika huimaa!

      Poista
  5. Mari ehtikin tänne kommentoimaan jo mutta että friteerattua majoneesia, oh my!

    VastaaPoista
  6. Eikös se Heston Blumenthal joskus fritannut majoneesia Fat Duckissa?
    ihan pikkasen kirpaisee kun luulee keksineensä jotain,sit googlaa ja löytää 100 samanlaista juttua. mutta ei se mtn. Kiva setti,idea ei ollut mulle uus,mutta käytännön osuus oli,ja oli kiva taas oppia jotain uutta. Itse olisin varmaa tuikannut vain majoneesit suoraan tuubista frittiin ja kironnut lopputulosta.

    Tätä on pakko testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blumenthal... Vau! Enpä arvannut, että tätä olisi tehty vähän paremmissakin ravintoloissa.

      Poista
  7. Ei pysty edes kuvittelemaan, miltä tuo maistuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siksi sitä kannattaakin kokeilla. Ja ne Bounty patukat toimisi myös vähän paremmin esijäädytettyinä ;)

      Poista
  8. Fiilis oli kutakuinkin tämä, kun luin otsikon: o_O Tätä mä tosiaan haluaisin maistaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) On se kokeilemisen arvoinen. Ja samalla tietysti, kun öljy on kuumaa voi friteerata kaikkeä muutakin jännää mitä mieleen tulee.

      Poista
  9. Hillitön setti! Itsekin painiskelin saman "miten saisin majoneesin pääosaan"-problematiikan kanssa. Tosin, hätäpäissään se päätyi kuitenkin kakkosviuluun, toki vähän erilaisin maustein. :)

    Mutta tämä frittaus, aika jännää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä olikin tosiaan ainut pääraaka-ainejuttu, jonka keksin.

      Poista
  10. Hellmansi majo on täällä suosittua ja ainoa valmis sellainen mitä käytän .Olet kyllä tehnyt niin erikoisen annoksen että tätä on pakko joskus testata.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tätähän voi kehitellä maustamalla majoneesia oman mielen mukaan. Itse kokeilen ainakin laittaa ruohosipulia joukkoon. Ja filotaikinan käyttö frittitaikinan sijaan voisi olla kiva...

      Poista
  11. Kerrassaan mielenkiintoinen versio, olisipa mahdollista saada pieni haukkapala.

    VastaaPoista
  12. Kyllä, kaikki tässä maailmassa on jo lähes keksitty, mutta silti aika huimaa, että sinulle tulee edes mieleen majoneesin uppopaistaminen. Kuulostaa jokseenkin absurdilta ;-) Olen sitäpaitsi melko varma, ettei kukaan ole yhdistänyt sitä raparperiin. Tuo lisuke kuulostaa hienolta, se päätyy meillä varmasti testiin.

    VastaaPoista
  13. Muistaakseni Conan O'Brienissa tuota jossain jaksossa kokeiltiin...

    VastaaPoista
  14. Samaa minäkin ihmettelen, että hullunhauska idea. Niin ja yhtälailla - pakko kokeilla! Meillä ei ole mökillä jääpalamuotteja, joten kokeilen laittaa majoneesin voi- tai leivinpaperin päälle ruokalusikallisen kokoisina kökköinä ja siten sitten pakastimeen. Saa nähdä onnistuuko niin.

    VastaaPoista