sunnuntai 30. elokuuta 2009

Saltimbocca

Työkaverini on monesti kehunut itsetekemäänsä saltimboccaa. Kun salvia rehottaa vielä pihalla, enkä sitä oikein ole osannut hyödyntää ruoanlaitossa, päätin kokeilla tuota italialaista ruokalajia ensimmäistä kertaa.

Ohjeita löytyy varsinkin netistä vaikka kuinka paljon, mutta lyhyesti asia menee näin: ohueen vasikan leikkeeseen kiinnitetään hammastikulla salvianlehti ja siivu ilmakuivattua kinkkua. Leikkeet paistetaan pannulla voissa ja pannun paistorippeistä tehdään valkkarin kanssa liemi.

Itse käytin vasikan tilalla kanaa. Salviaa taas laitoin vähän reilummin eli sen verran, että leikkeet peittyivät molemmin puolin. Painelin kokonaiset lehdet tiiviisti kuivaan lihaan ja käärin muutaman siivun serranoa ympärille. Päättelin salvian ja kinkun pysyvän paikoillaan ihan ilman hammastikkuja, joten iskin leikkeet pannulle sellaisenaan.

Ei suinkaan ole ihme tai sattumaa, että saltimbocca on klassikkoruoka. Kanan, salvian ja ilmakuivatun kinkun yhdistelmä oli aivan erinomainen! Tässäkin tapauksessa kokonaisuus oli erikoisella tavalla enemmän kuin osiensa summa.

Lihan kanssa tein uunissa reippaasti rosmariinilla maustettuja lohkoperunoita. Periaatteessa helppo lisuke onnistuu aika harvoin täydellisesti. Tällä kertaa niin kuitenkin kävi. Perunat paistuivat ulkoa sopivan rapeiksi ja pysyivät sisältä kuitenkin pehmeinä. Lopputulokseen vaikutti varmasti perunalajike, mutta ehkä myös paistoastia. Tein perunat ohuessa pinnotetussa vuoassa, eli perunat paistuivat ennemin kuin kypsyivät muhien. Samasta syystä lasagne ei ole koskaan onnistunut tuossa vuoassa.

1 kommentti: