sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Paistettua haukea, jokirapuja ja palsternakkapyreetä

Merituuli julkaisi blogissaan ohjeen konjakilla maustetulle palsternakkapyreelle. Yhdistelmä oli ainakin minulle aivan uusi, joten sitä oli kokeiltava. Omaan pyreeseeni tuli suhteessa hiukan enemmän perunaa, kun en sattunut ostaa palsternakkoja riittävästi. Perunana käytin Lapin puikulaa, joka on mielestäni paras peruna muusiin: maukas ja riittävän jauhoinen, jotta rakenteesta saa helposti tasaisen pehmeän.

Konjakin ja palsternakan makuyhdistelmä oli mahtava! Maut täydensivät hienosti toisiaan, ja konjakkia tuskin olisi tunnistanut, ellei sen käyttöä olisi tiennyt. Kuten muusit yleensä, tämäkin loppui kesken.Palstrenakkapyreen lisäksi lautaselta löytyi paistettu haukifilee ja jokirapuja kermakastikkeessa. Hauki valikoitui vain sen takia, että kalatiskin muut vaihtoehdot olivat lohi, kirjolohi ja pangasius. Vaikkei hauessa sinänsä mitään vikaa ollut, ei se ollut kovin erikoistakaan. Hiukan mauttomana ja ruotoisena se voisi toimia hyvin vaikkapa reilusti maustetuissa kalapullissa. Haukea voisi verrata broileriin, koska kummatkaan eivät maistu sellaisenaan juuri miltään.

Jokiravunpyrstökastikkeen idea tuli entisessä lähiravintolassani syömästäni annoksesta, jossa se tarjottiin paistetun lohen ja perunamuusin kanssa.

Ruoan kanssa "nautimme" lasilliset klassista saksalaista Blue Nun -valkkaria. Pullo valittiin pelkästään värin perusteella. Vaimoni kun sattui tarvitsemaan sinistä lasia omiin harrastuksiinsa. Tulimme siihen tulokseen, että viini sopisi tupareihin HOAS:illa tai mehujääksi.

5 kommenttia:

 1. ihanaa että teillekin maistui palsternakan ja konjakin yhteenliittymä! joskus sitä vain törmää johonkin loistojuttuun ja miettii miksi tietoa siitä on suoranaisesti piiloteltu ennen ;).

  VastaaPoista
 2. Kuulostaapa huikealta yhteenliittymältä! Pakko testata, sillä rakastan palsternakkaa.

  VastaaPoista
 3. "Complementary flavours" sanoisi engelsmanni!

  VastaaPoista
 4. Harmi kun täällä ei mistään löydy palsternakkaa,vaan persiljajuurta vaan....

  VastaaPoista
 5. Tavallaan lohduttavaa, että Suomesta saa jotain mitä muualla ei niin ole. Niin monta asiaa kun meiltä puuttuu - varsinkin tuoreena.

  VastaaPoista