lauantai 1. toukokuuta 2010

Maa-artisokka-kastanjakeitto

Tämä oli jo toinen tekemäni kastanjakeitto, joka ei ihan täyttänyt odotuksia. Ensimmäisestä tuli kovin raskas ja lihaisa, eikä tämän kertainenkaan ollut ihan keveimmästä päästä. Kokonaisuus oli valitettavasti vähemmän kuin osiensa summa.

Ajatukseni siitä, että maa-artisokka ja kastanja sopivat hyvin yhteen, oli aivan oikea. Molempien mauissa on samanlaisia komponentteja ja valmiissa keitossa ne sulautuivat harmonisesti toisiinsa. Ei tiennyt, missä maa-artisokka loppui ja kastanja alkoi.

Kokonaisuus sen sijaan jätti paljonkin toivomisen varaa. Keitto oli tavattoman raskas ja se olisi kaivannut happoa keventämään ja raikastamaan sitä. Läsnä oli vahvasti tunkkainen koiran käpälä -flavour, jonka varmaan jokainen koiranomistaja tunnistaa.

Keitto oli kyllä ihan hyvää, mutta se ei vaan toiminut pääruokana. Muutaman lusikallisen syötyä teki mieli siirtää lautanen syrjään ja jäädä odottamaan seuraavaa ruokalajia.


puoli kiloa maa-artisokkaa
pieni pala purjoa
pari valkosipulinkynttä
tölkillinen kypsennettyjä kastanjoita valutettuna
reilu desi kermaa
loraus valkoviiniä
tryffelisuolaa
valkopippuria

Kuori maa-artisokat ja keitä ne kattilassa kypsiksi pilkotun purjon ja valkosipuleiden kanssa. Valuta keitinvesi ja lisää kastanjat kattilaan. Aja keitto sileäksi sauvasekoittimella ja lisää kermaa ja viiniä kunnes koostumus on sopiva. Kiehauta ja mausta. Terästä tarvittaessa limellä tai sitruunalla.

5 kommenttia:

 1. Ooh, koirankäpäläkeittoa!
  Maa-artisokka on ihanaa, etenkin jos sen saa esipestynä, eikä tarvi itse yrittää rapsuttaa multia pois - ei ihme, että sen vanha nimi on pirunperuna. Toinen maa-artsun huono puoli on, puutarhaguru Monty Donia lainatakseni: "it makes you fart like a horse".

  VastaaPoista
 2. Sä Ulla ilmeisesti heti tunnistit tuo kuvailemani maun? Juureksissa kuten monissa muissakin hyvissä jutuissa on aina kääntöpuolensa.

  Onko sulla tulossa omaa maa-artisokkaa tänä kesänä?

  VastaaPoista
 3. Maa-artisokkaa en olekaan käyttänyt,vaikka sitä täällä saa tosi helposti useasta paikasta.Kastanjoihin en ole hulluna,mutta ehkä tuota makukombinaatiota voisi joskus kokeilla...

  VastaaPoista
 4. Jep, pystyin hyvin kuvittelemaan keiton maun :-D
  Maa-artisokkaa ei taida tänä vuonna tulla, koska toissa talvena myyrät söivät kaikki maa-artsun rippeet kasvimaalta. Maa-artisokkaa kuvaillaan niin tehokkaaksi lisääntyjäksi, että sitä on mahdoton saada kasvimaalta pois, mutta ei tarvittu kuin iso myyräpopulaatio mylläämään, ja artsut hävisivät.

  VastaaPoista
 5. Yaelian: maa-artisokan voisi nimen perusteella luulla olevan teiltä päin, vaikka onkin oikeasti kotoisin Etelä-Amerikasta. Hassua myös ettei maa-artisokkalla ole juurikaan yhteistä latva-artisokan kanssa vaan on auringonkukan sukulainen.

  VastaaPoista