tiistai 5. lokakuuta 2010

Rva haastaa, osa 2, eli paahdettu butternut-kurpitsa riisitäytteellä



Viikonlopun toisena ruokana valmistin uunissa riisillä täytettyä butternut-kurpitsaa. Kesäkurpitsaa lukuunottamatta en kovin paljoa ole kurpitsoita käyttänyt, joten montaakaan kurpitsaohjetta ei tullut mieleen. Muistin silti jostakin keittokirjassa lukeneeni kyseisenkaltaisen ohjeen. Mistään kirjasta en kuitenkaan hakemaani ohjetta löytänyt, joten ehkä muistikuva olikin jonkun muun blogista tai televisio-ohjelmasta. Katsastin netistä haulla ”roasted butternut with rice filling” muutaman ohjeen, joiden mukaan kurpitsan valmistin. Tai lähinnä tarkistin sopivan kypsennysajan ja -lämpötilan.

Jostain syystä olin luullut, että butternut on yksinomaan englantilaisten herkku, vähän kuten double cream, jota käytetään aina brittiläisissä keittokirjoissa, mutta jota Suomesta ei mistään saa (tai jos saa niin laita viestiä kommenttilaatikkoon...). Yllätys oli siis iloinen, kun löysin haastekassista kyseisen kurpitsan. Butternutin maku ja koostumus oli hyvin lähellä bataattia. Riisin kanssa kokonaisuudesta tuli väistämättä mieleen porkkana- ja lanttulaatikko.

Toinen uusi tuttavuus oli savubasmati, jonka maku sopi aika kivasti maanläheiseen kurpitsaan. Riisin pakkauksessa kertomukset olivat vain saksaksi ja italiaksi, joten minulle ei selvinnyt, miten savun maku riisiin oli saatu. Suomalaisessa ainesluettelossa ei ollut mainittu riisin lisäksi mitään aromeista, ehkä maku on ihan oikeasta savusta peräisin. Toivottavasti.

Laitoin täytteeseen myös tuoretta retikkaa, joka toimi taas raikkaana vastapainona muille aineksille. Mausteena käyttämäni anjoviksen jättäisin ensikerralla pois, mutta lisäisin täytteeseen raastettua muskottipähkinää.

butternut-kurpitsa
pari pientä sipulia
pari valkosipulinkynttä

oliiviöljyä
75 g savubasmatia
1,5 dl vettä
pieni kourallinen retikkaa raastettuna
pieni kourallinen silolehtipersiljaa
pari anjovisfilettä
suolaa ja mustapippuria


Halkaise kurpitsa pituussuunnassa ja kaavi siemenet pois lusikalla. Öljyä ja pippuroi leikkauspinnat. Laita kurpitsat uunivuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa noin kolme varttia.

Pilko sipuli ja valkosipuli ja freesaa hetki kattilassa. Lisää kattilaan riisi ja vesi. Keitä hiljakseen kannen alla kypsäksi. Raasta karkealla terällä retikkaa riisiin joukkoon. Lisää pieni kourallinen persiljaa.

Ota kurpitsat uunista. Kaavi hiukan pehmeää kurpitsaa riisiretikkatäytteeseen. Mausta täyte pieneksi silputulla anjoviksella. Lusikoi täyte kurpitsojen päälle ja paista uunissa vielä viitisen minuuttia.

8 kommenttia:

  1. Nigelilla oli ohjelmassaan mielenkiintoinen butternut-ohje, jota en tietenkään enää muista. Jotenkin se kurppari grillattiin ja täytettiin sipulilla ja jollain.
    Mä en ole koskaan onnistunut saamaan kurpitsaan makua tai miellyttävää tekstuuria. Mutta yhden butternutin oon onnistunut kasvattamaan, jei!

    VastaaPoista
  2. Double cream vastaa mielestäni kuohukermaa. Single cream on taas ruokakermaa tms. kevyempää hömppää.

    VastaaPoista
  3. Ulla: muistikuvani saattaa hyvin olla Nigelin ohjelmasta. Millainen tekstuuri ja maku sulla kurpitsoissa on ollut, jos et ole ollut tyytyväinen?

    Jukka: kuohukerma on varmaan kermoistamme lähimpänä. Brittiläisissä ruokaohjelmissa double cream on kuitenkin paljon paksumpaa kuin meidän kuohukerma. Viskositeetiltään näyttänyt kuohukerman ja ranskankerman sekoitukselta.

    VastaaPoista
  4. Butternut on suosikki kurpitsani! Tama resepti kuulostaa herkulliselta :-)

    Re. double cream ;-)

    http://www.wisegeek.com/what-is-double-cream.htm

    VastaaPoista
  5. Mä en ole saanut kurppareihin juuri minkäänlaista makua, ja tekstuuri on ollut ikävän jauhoinen. Jenkkien ja brittien kurppari-innosta on jäänyt niin romanttinen kuva makoisista kurpitsaruuista, mutta en mä sellaista ole aikaiseksi saanut ikänä.

    VastaaPoista
  6. Maria: sinulla päin taitaa olla sekä butternuteja että double creamia paremmin tarjolla.

    Ulla: kurpitsoihin liittyy tosiaan tiettyä syksyistä ja amerikkalaista romantiikkaa. Ja kurpitsoista mulle tulee aina mieleen eräs hauska valokuva:

    http://www.artnet.com/Artists/LotDetailPage.aspx?lot_id=34EED7D59C5152CF392226712345EA1A

    VastaaPoista
  7. Jamie Oliverin alastoman kokin onnenpäivistä löytyy samankaltainen ohje.

    Kurpitsa täytetään basmatiriisillä, joka on maustettu mm. pinjansiemenillä, rosmariinilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla yms.

    Riisitäyte pistetään kurpitsan puolikkaisiin ja puolikkaat painetaan yhteen ja paistetaan foliossa uunissa.

    Maukkailta kuulostavat molemmat ohjeet!

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa hyvältä ja niin Jamielta! Varsinkin tuosta foliossa ruoan valmistamisesta tulee aina Jamie mieleen.

    VastaaPoista