maanantai 26. elokuuta 2013

Kaalia, papuja, kurkkua ja kuvetta


Rutikuiva kesä on vienyt puutarhassa aika lailla verojansa. Alku- ja keskikesän kuivuus, joka tuntui meillä olevan vielä muita paikkoja pahempi, tappoi osan sadosta jo alkumetreillä. Esimerkiksi osa salaateista jäi siemeninä maahan. Selvinneet taas ovat tuottaneet määrällisesti aika niukkaa satoa. Esimerkiksi sipulit ja valkosipuli jäivät pienehköiksi, mutta makua ja potkua niissä on ollut senkin edestä. Kun märän edelliskesän jäljiltä mehukkaita sipuleita söi melkein kuin omenaa, vetää tämän kesän sipulit raakana syötynä suun aika viiruksi.

Mutta oli kesä hyvä tai huono (koskaan se tuskin on täydellinen; ei ainakaan riittävän pitkä) juuri nyt on harvinainen aika, kun ruoan voi oikeasti miettiä menemällä kasvimaalle ja katsomalla mitä löytyy. Eilen löytyi:

- Isoja kaalin ulkolehtiä, joista leikkasin keskiruodin pois, laitoin päällekkäin ja rullasin tiukaksi sikariksi. Tämän leikkasin ohuiksi siivuiksi, jolloin syntyi eräänlainen linguine fini. Freesasin kaalin tilkassa öljyä hyvin nopeasti kuumassa pannussa. Itse kaalit saa hetken vielä kasvaa japyöristyä.

- Keltaisia, vihreitä ja violetteja papuja, joiden tarkaa merkkiä en tiedä. Papuja on kasvanut sekä kasvihuoneessa että kasvimaalla ja molemmissa pärjänneet aika kivasti. Näille en tehnyt muuta kuin pilkoin ja keitin seitsemän minuuttia.

- Kurkkua, jonka kuorin, poistin siemenet (veden mausteeeksi), pikoin ja pistin kannelliseen rasiaan pilkotun valkosipulinkynnen ja suolaripauksen kanssa. Ravistin kunnolla ja jätin valumaan. Mukaan sekoitin paahdettuja maapähkinöitä. Eli hölskytyskurkkuja ja maapähkinää.

- Black Angusin kuvetta, joka oikeasti ei löytynyt puutarhasta vaan Love to Meatista Hietalahden hallista. Olen pari kertaa tehnyt kuvetta ja tykästynyt sen makuun (hienoisesti maksaan taittuva), helppouteen (grillissä 2 min. per puoli; ei kuivu helposti, vaikkei olekaan kovin rasvainen) ja hintaan (reilu parikymppia). Päälle tilkka soijaa ja raakaa punasipulia.

Talvella tätä on ikävä.

9 kommenttia:

 1. Nyt pitää nauttia sillä talvella itkettää marketin kasvisvalikoimaa kauhistellessa... Miten minäkin taas totun siihen, etten voi hakea yrttejä ihan vaan pihalle astumalla ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, täytyy kyllä yrittää olla murehtimatta talven ruokia vielä...

   Poista
 2. Eilen juuri oman maan sipulia pilkkoessa mietin, että jos ei olis itte kasvattanu, tuskin tietäis kuinka älyttömän kovan rapsakka esim, sipuli on. marketin hyvälaatuinenkin sipuli o aina hiekan kimmoisa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta. Huomasin just tänä kesänä, kuinka pari ulointa kerrosta sipulista on tosi jämäkkää. Että oikein kunnonlla terävän veitsen tarvitsee.

   Poista
 3. Harmi että kuivuus karsi satoa mutta kivastiha sieltä teidän puutarhasta löytyi kaikenlaista hyvää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun hirveästi laittaa, niin aina onneksi jotakin tulee ;)

   Poista
 4. Mitä? Eikö sun takapihalta löydy edes härkää? :) löytyhän sen amerikkalaismiehen kotoo,sisältä täyskasvuinen "lemmikki" biisoni (tämä mahd.vain jenkkilässä)...

  Kuve on kyllä hyvä ruhonosa ja kuulosti muutes tosi hyvältä tuo kurkku-pähkinä juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisältä? Lemmikki? Amerikassa kaikki on isompaa.

   Poista
 5. Jep :D http://abcnews.go.com/2020/couple-shares-home-2100-pound-bison-woman-capybara/story?id=11872151

  VastaaPoista