torstai 29. elokuuta 2013

Makea kurkkupikkelssi


Kun en kerran voi osallistua loppukesän suureen sienikokkausintoiluun, niin annanpa oman panokseni toiseen sesonkiharrastukseen, eli säilöntään. Tai oikeammin panos on äitini, jolta reseptin olen saanut.

Ohje on vanha ja myös sen mukainen. Kesken valmistuksen oli pakko soittaa ja tarkistaa tuleeko oheeseen todellakin melkein kilo sokeria. Epäilin sen tarkoittavan desiä tai sataa grammaa. Ohje oli (ja on tuossa allakin) oikein. Ennen vanhaan sokeria kuulemma laitettiin kaikkeen paljon nykyistä enemmän. Onneksi ihan kaikki sokeri ei päädy purkkiin vaan lientä jää purkitusvaiheessa yli.

Alla oleva ohje on alkuperäinen ja hirvittävän suuri. Tein itse puolikkaan annoksen, josta siitäkin tuli melkein kaksi litraa pikkelssiä.


3 kg kurkkuja; avomaan-, kasvihuone- tai sekaisin
1 kg sipulia
tillin lehtiä ja varsia
1/2 l etikkaa
vajaa kilo sokeria
1/2 dl suolaa
2 tl sinappijauhoa

Leikkaa kurkut, sipulit ja tillit hienoksi hakkelukseksi ja laita suureen kulhoon. Mandoliino tai muu viipalointiväline auttaisi työssä varmasti.

Kiehauta kattilassa liemen ainekset ja kaada kuumana hakkeluksen päälle. Purkita desinfioituihin astioihin.

Pikkelsi on valmista parin viikon kuluttua ja parasta jouluun mennessä syötynä. Itse kyllä söimme tätä hodareiden välissä tyytyväisenä vielä alkukeväästä.
10 kommenttia:

 1. Tämmöisestä kurkkupikkelsistä minäkin tykkäisin! Nimenomaan hodarin välissä tai hätähotkaisuna nälkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopii kyllä just hodarin väliin ja kaikkien laatikkoruokien seuraksi.

   Poista
 2. Kiitos, just tuskailin, mihin noita kurkkuja saa oikein tungettua, mutta tehdäänpä säilykekurkkujen lisäksi vielä pikkelssiä, kun kaikki aineksetkin löytyvät :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä. Voidaan sitten vertailla eriämme ja seurata tuotteen kypsymistä ja kehittymistä.

   Poista
 3. Isosti silputtavaa, mutta sellainen tutina on, että vaivannäkö kannattaa. Juuri hodariin tai lörtsyyn olisi kiva turauttaa tätä väliin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä pilkkominen kannattaa. Kuten sanottu niin 1,5 kilolla kurkkuja saa pikkelssiä jo ihan mukavasti.

   Poista
 4. Tätä kurkkupikkelssiä tekisin jos en just olisi ehtinyt tehdä koko talven satsia maustekurkkuja. Noh, ensi vuonna sitten tällä reseptillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan on, tai olisi, NIIN paljon säilykkeitä mitä voisi tehdä...

   Poista
 5. Tuo sopii ihan mihin vain. Pitääpä kysyä äidiltä millä reseptillä hän on tuota tehnyt. Nyt on siis aivan pakko tehdä sitä, hyvä että muistutit :)

  VastaaPoista