maanantai 5. elokuuta 2013

Valkoviinisorbetti


Viihdytin itseäni selailemalla Google Analyticsista millä eri hakusanoilla blogini on päädytty. Sen lisäksi, että huomasin blogin nimen voitavan kirjoittaa lukuisilla eri tavalla väärin, huomasin monen etsineen kesän aikana valkoviinisorbetin ohjetta. Ja päätyneen siis tänne. Ohjetta ei kyllä ollut, joten kovan kysynnän takia se piti tietysti tehdä.

Lähtökohtana ohjeelle pidin testattua Gin and Tonic -sorbettia. Valikoin Alkosta mahdollisimman makean valkkarin ja päädyin australialaiseen moscatoon, jossa sokeria oli valmiiksi 55 grammaa litrassa. Viininhän olisi voinut kaataa sellaisenaan jäätelökoneeseen, mutta ohje olisi ehkä tullut näin vähän liian helposti. Jokin oma twisti sorbettiin piti tietysti saada. Lyhyen miettimisen jälkeen päädyin basilikaan ja minttuun, jotka eivät todennäköisesti jyräisi pahasti viinin omaa makua.

Lopputulos oli ihan kelvollinen, joskaan ei ihan räjäyttänyt pankkia heti ensimmäisellä kerralla. Viinin finessit vähän latistuivat mikä ei tietysti ole ihme: valkkarin paras tarjoilulämpötila on harvoin -18 astetta.  Sorbetti olisi omaan makuun saanut olla myös snadisti makeampi. Kompensoin hapokkuutta tarjoilemalla sitä maranschino-kirsikoiden kanssa. Kenties kirsikoiden lientä voisi käyttää osana sorbetin massaa. Toivottavasti joku jatkaa kehittelyä tästä eteenpäin!


700 g makeaa valkoviiniä
200 g vettä
pieni nippu minttua 
pieni nippu basilikaa
40 g sokeria
1 rkl limen mehua
1 munan valkuainen

Laita kattilaan vesi, sokeri, basilika ja minttu. Kiehauta, jotta sokeri liukenee. Jäähdytä. Siivilöi vesi ja lisää siihen valkoviini ja limen mehu. Jäähdytä seos hyvin jääkaapissa. Vispaa joukkoon valkuainen ja aja jäätelökoneessa tasaiseksi.

7 kommenttia:

  1. Ai kun päräyttävän herkullista. Voiskohan tässä valkuaisen sijasta käyttää maustamatonta jogurttia? Tein eilen jogurttisorbettia ja oli tosi raikasta mustikkakukon kanssa.
    Sorbetin sijaan itse painiskelen savustetun jäätelön parissa (viimesin postaukseni) joka vaatii kans vielä hiomista,mutta tavoitteena on saada aikaan siitä herkkua.

    Ootkos muuten kokeillu mojitosorbettia?Vaasassa,ravintola Wasacassa testasin ja oli maultaan herkkua,mutta koostumus oli limanen. Valkuaisten kans vissiin kämmätty,mutta pienellä tuunauksella olis oikein kova setti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hieno idea tuo savujäätelö! Tuosta voi varmasti saada ihan huippua.

      Mojitosorbettia en ole kokeillut, mutta ajatus ei ole yhtään huono. Munan valkuaisen kanssa saa olla tarkkana, jottei tule klimppejä. Itse vatkaan vispilällä sen aika kovaa sekoittaen ja vähän kerrallaan lisäten.

      Poista
  2. Tuo on varmaan tosi hyvää sellaisena hieman kevyempänä jälkkärinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Väliruokana ennen pääruokaa tai jälkkäriä (jos siis harrastaisi udeita ruokalajeja himassa).

      Poista
  3. Hei, muistaakseni eksyin sivuillesi noin vuosi sitten etsiessäni parsan valmistusohjeita, vihreiden ja valkoisten keittoaikojen ero oli vähän hakusessa. Sen kerran jälkeen olenkin viihtynyt täällä usein, on kiva lukea innovatiivisia ja inspiroivia (tulipa hienoja sanoja peräkkäin) kirjoituksiasi. Kiitos niistä ja mukavaa elokuun jatkoa sinulle ja perheellesi, kokkailu jatkuu meilläkin. t. Eva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos, Eva, kommentistasi! Olipa kiva lukea, että olet viihtynyt. Harmittavasti vastausta parsankeittoajoista ei tainnut löytyä, kun aika harvoin niitä tulee valmistettua ;)

      Oikein lämmintä elokuuta myös sinulle!

      Poista
  4. Voiko tätä tehdä ilman jäätelökonetta?

    VastaaPoista