tiistai 13. lokakuuta 2009

Habanerohillo

Käydessäni jokin aika sitten entisessä lähikaupassani Mankkaalla tulin ostaneeksi irtomyynnistä yhden habanero-chilin.

Ostohetkellä minulla ei ollut mitään käsitystä, missä tuota käyttäisin tai missä sitä edes voisi käyttää. Käsitykseni mukaan habanero on yksi voimakkaimmista myynnissä olevista chileistä, joten peruscurryyn sitä tuskin kannattaisi laittaa. Parinkympin kilohinta ja kolmenkymmenen sentin kappalehinta eivät kuitenkaan estäneet impulsiivista ostopäätöstä.

Habanero, tai oikeastaan osa siitä, päätyi lopulta hilloon. Pilkoin chilin hyvin pieneksi, ja tietenkin sitä oli pakko maistaa myös sellaisenaan. Ero tavallisiin marketti-chileihin oli mieletön. Nuppineulan pään kokoinen pala sai suuhun uskomattoman poltteen. Mausta ei voi sanoa yhtään mitään, koska suussa tuntui vain polttava kipu.

Vaikka pienestä habanerosta tuli käytettyä hilloon vain neljännes, toivon, että sokeri ja säilöntä edes hiukan pyöristävät ja pehmentävät makua. Purkkeihin mennessä hillo oli nimittäin melko ytyä.

Kuriositeettina täytyy mainita, että Kirkkonummella kasvatetaan ja myydään vielä tulisempaa lajiketta, jonka nimeä en saa päähäni (naga jotakin - kertokoon ken muistaa). Vaikka kannatankin lähiruokaa, jäävät ne luultavasti kaupan hyllyyn.

tölkki kuorittuja tomaatteja
punasipuli
paprika
pari valkosipulin kynttä
1/4 habanero
1/2 dl punaviinietikkaa
100 g hillosokeria

Kumoa tomaatit liemineen kasariin. Lisää punasipuli, paprika, valkosipulit ja habanero hyvin pieneksi hienonnettuna ja hauduta puolisen tuntia tai kunnes seos on paksua ja sakeaa. Hienonna seosta vielä hiukan perunanuijalla.

Lisää punaviinietikka ja hillosokeria maun mukaan. Kaadoin itse nuo suoraan pullosta ja purkista, joten tarkkoja määriä on taas vaikea sanoa. Ja luonnollisesti chiliä voi käyttää niin paljon kuin luulee suun sietävän.

Säilö desinfioituihin lasipurkkeihin.

3 kommenttia:

  1. Itse en ole habaa maistanut saati sitä Naga Morich lajiketta mitä muistelit.

    Tavoittelitko tuolla jotakin paholaishillon tapaista settiä?

    VastaaPoista
  2. Paikallisessa citymarketissa oli muuten tuota Naga Morich chiliä myynnissä huikeaan 115 euron kilohintaan :)

    Ostin sen sijaan Aji Crystal nimistä lajiketta. Työkaverin, joka on pitkään ollut itsekin chilin kasvattaja, mukaan siinä pitäisi olla poikkeuksellisen hyvä maku ja tulisuuskaan ei liene tappava. Jossakin kuulemma rankattu parhaimman makuiseksi chiliksi.

    VastaaPoista
  3. Paholaisen hillon ohjeita netistä katselin ja niiden mukaan tuota pitkälti tein.

    Se oli juuri tuo naga morish, jota tarkoitin. Meinasin kerran tuoda niitä sulle tuliaisena (nimenomaan TULIaisena), mutta mietin voiko niitä oikeasti johonkin käyttää vai meneekö enemmän vitsin piikkiin.

    Pistä kommenttia kun olet Aji Crystalit syönyt.

    VastaaPoista